Ledelsen

Det er mange som får det til å høre ut som om det er noe helt spesielt med meg som lærer, som er en del ute og som bruker hunder i undervisningen og så videre. Svaret mitt blir da hver gang at det er ikke så mye spesielt med meg, men med friheten jeg har til å gjøre det. For mange lærere vil være ute, og mange er allerede ute. De som gir oss friheten til å gjøre dette er først og fremst ledelsen, men også kollegiet.

Jeg er utrolig takknemlig for at mine første år som lærer, først på Damsgård skole i Bergen, og nå på Roaldsøy skole i Stavanger hvor jeg begge steder har fått tillit og frihet til å finne min lærerstil.

Her på Roaldsøy har jeg jobbet som kontaktlærer og har i den rollen fått tid og rom til å teste ut disse “uteundervisningsmetodene”. I og med at vi har en svært åpen læreplan i dagens skole, kan man faktisk stå ganske fritt til å velge metode selv, så fremt elevene oppnår kunnskapsmålene. Men for å kunne utfolde seg fritt innenfor (eller utenfor) det store undervisningsuniverset er man faktisk avhengig av en ledelse som tør å slippe læreren løs, og som ikke er redd for å la lærere prøve noe nytt. I tillegg trenger i alle fall jeg kolleger og foreldre rundt meg som er positive til det vi gjør, og motiverer til videre arbeid, fremfor å være skeptiske til det som er litt ukjent eller kontroversielt å drive med i skolen.

Denne friheten har jeg fått hver eneste gang jeg har bedt om å få prøve nye ting i undervisningen min. Rektor og avdelingsleder har ikke vært annet enn positive og støttende til de oppleggene jeg har testet ut, eller spurt om jeg kunne teste ut. Til tross for at det kanskje kan høres skummelt ut å la en lærer ta med en sekk med døde dyr inn i 3. klasse og la elevene dessekrere uten videre anatomisk kunnskap til den jobben (men det har de nå, så klart); dette er ingen selvfølge. Og for dem som tenker at det er lett å tillate sånt på en liten skole, av den ene eller andre grunnen, så er det bare tull. For det kan være vel så sårbart på en liten skole som det kan være urettferdig på en stor skole, at noen lærere driver med utradisjonelle og spennende undervisningsmetoder. Så all ære til de lederene som tør å la sine ansatte utfolde seg.


Da fryseboksen skulle tømmes hjemme lå det en del fugl som ikke var spist etter høstens jakt. Dette fikk elevene tilberede utenfor klasserommet. Kjøttet ble krydret med vekster fra skolegården som elevene selv fikk sanke.

I anledning feiringen av holi hadde vi fargefest med dahl og naan servert utenfor klasserommet.

Da fryseboksen til frøken trengte en opprensk var det bare å fylle i posene med det som ellers fungerer som hundetreningsmateriale.

Forrige
Forrige

Høstefest og heksetime

Neste
Neste

Uteskolebloggen - stedet man kanskje klarer å finne en oppskrift og to!